AYAM ADOBO


APA ITU ADOBO??


Adobo (diambil daripada bahasa Sepanyol iaitu adobar: "perapan", "sos" atau "perasa") adalah hidangan dan proses masakan popular di masakan Filipina yang melibatkan daging, makanan laut, atau sayur-sayuran diperap dalam cuka, kicap, dan bawang putih, yang diperangkan dalam minyak, dan direneh dalam perapan. Ia merupakan hidangan kebangsaan Filipina.


SEJARAH (ADOBO)


Walaupun ia mempunyai nama yang diambil daripada bahasa Sepanyol, kaedah memasaknya berasal dari Filipina. Apabila Sepanyol menjajah Filipina pada abad ke-16 dan awal abad ke-17, mereka menemui proses memasak yang melibatkan merebus dengan cuka, yang mereka kemudian rujuk sebagai adobo, perkataan Sepanyol untuk perasa atau perapan. Hidangan yang disediakan dengan cara ini akhirnya dikenali dengan nama ini, dengan istilah asal hidangan ini hilang dalam lipatan sejarah.

Malah sebelum Sepanyol datang, warga Filipina yang awal memasak makanan mereka biasanya dengan menggoreng, mengukus atau kaedah mendidih. Untuk memastikan ia segar lebih lama, makanan sering dimasak dengan merendam ke dalam cuka dan garam. Oleh itu, ia adalah kemungkinan besar bahawa warga Filipina mungkin telah memasak daging dalam cuka sebagai satu cara pemeliharaan atau pengawetan. Proses ini bermula sejak Zaman Klasik dan telah digunakan untuk daging babi dan ayam.

JENIS - JENIS ADOBO



Adabong Manok (ayam)


Adabong Baboy (khinzir)


Adabong Baka (daging)

Adabong manok (ayam), adabong baboy (khinzir) dan adabong baka (daging) merupakan jenis adabo yang sering dimasak atau dijual oleh orang Filipina.Bukan itu sahaja sumber yang boleh digunakan, ada juga sumber yang lain seperti adobong pugô (puyuh). Terdapat juga variasi makanan laut yang boleh dijadikan bahan masakan iaitu termasuk ikan (adobong isda), ikan sembilang (adobong hito), udang (adobong hipon), dan sotong (adobong pusit). Ia juga boleh digunakan untuk memasak sayuran dan buah, seperti kangkung (adobong kangkong), rebung buluh (adobong labong), terung (adobong talong), jantung pisang (adobong pusô ng saging), dan bendi (adobong okra).Malah versi yang lebih eksotik termasuk adobong sawâ (ular),adobong palakâ (katak), dan adobung kamaru Kapampangan (sesorok).


RESEPI MASAKAN AYAM ADOBO


Bahan - bahan :
  • 300g - 400g ayam 
  • 1 cawan cuka
  • 3/4 cawan kicap (guna kicap lemak manis Jalen).
  • 1/2 labu bawang putih (asingkan, titik dan buang kulitnya)
  • 1 - 2 sudu teh lada hitam biji - Tidak perlu ditumbuk/dihancurkan kerana mahu rasa lada hitam yang tidak terlalu kuat.
  • 2 - 3 keping daun salam.
  • Garam (jika perlu)
  • Sedikit minyak untuk menggoreng ayam.
Cara cara : 
  1. Bersihkan ayam. Perap ayam bersama cuka, kicap, lada hitam, bawang putih (jangan lupa titik/tumbuk dulu untuk keluarkan rasa garlicky-nya) dan daun salam. Ada yang perap semalaman supaya perapannya lebih mesra.Lebih baik perap 2 - 3 jam je. Dah cukup dah, insya-Allah.
  2. Setelah diperap, gunakan frying pan (kuali leper) dan panaskan sedikit minyak. Sedikit sahaja tau! Goreng ayam hingga masak dan bahagian luarnya crispy sedikit. Balik-balikkan ayam supaya gorengan sekata.
  3. Setelah ayam masak, masukkan kuah perapan tadi dan didihkan seketika sehingga liquidnya reduced dan memekat sedikit. Perasakan dengan garam (jika perlu). Jika mahu kerangupan bahagian ayam dikekalkan, keluarkan ayam dari kuali sebelum reneh dan pekatkan kuah. Apabila nak dihidangkan baru masukkan ayam ke dalam kuahnya. Dua-dua cara pun boleh.
  4. Sedia untuk dihidangkan.




RESTORAN YANG MENYEDIAKAN "ADOBO" TERBAIK





Apakah adobo yang "terbaik"? Bagi warga Filipina, ini adalah pilihan yang sangat peribadi. Jabatan Perdagangan dan Perindustrian (DTI) mungkin sedang berusaha untuk menyeragamkan hidangan kebangsaan, tetapi terdapat banyak variasi adobo di sekelilingnya. Hampir setiap keluarga mempunyai versi tambang ikonik mereka sendiri, dan bagi kebanyakan orang, adobo ibu, ayah atau lola tiada tandingannya.

Tetapi jika anda sedang mencari makanan yang selesa dan keluarga anda tidak bersedia untuk menyediakan adobo istimewa mereka, terdapat banyak pertubuhan yang menawarkan hidangan khas Filipina mereka sendiri. 



KAFE ADRIATICO

Café Adriatico telah wujud selama lebih empat dekad, jadi tidak menghairankan bahawa restoran Manila dunia lama ini telah menyempurnakan seni adobo. Terdapat beberapa pilihan adobo pada menunya, tetapi Nasi Adobo Lola Ising adalah hidangan klasik yang mesti dicuba dengan daging yang kaya, sangat lembut, ulas bawang putih beraroma dan nasi bawang putih goreng yang lazat.

Cawangan: Malate (Manila), Gateway Mall (Quezon City), SM Mall of Asia (Pasay)


WILDFLOUR RESTAURANT

Kafe makan tengah hari yang popular sepanjang hari yang terkenal dengan makanan keselesaan kreatif, Wildflour's Little Flour menampilkan hidangan Filipina yang jelas dalam menu: Nasi Goreng Solo Adobo (P250). Perut babi rebus yang lembut berpasangan dengan sempurna dengan telur goreng dan cili jeruk untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam yang lazat atau snek yang menyelerakan! Nasi Goreng Adobo juga boleh didapati di Wildflour Café + Bakery, serta untuk penghantaran dalam talian .

Cawangan: World Plaza BGC (Taguig), Salcedo Village (Makati), Megamall (Mandaluyong)
Laman web: https://wildflour.com.ph/little-flour , Facebook , Instagram


NEW BOMBAY

The New Bombay ialah restoran India yang mempunyai beberapa cawangan di Metro Manila. Restoran ini menawarkan makanan asli India yang boleh diakses kerana cawangan mereka terletak di beberapa pusat membeli-belah terbesar di metro. 

Semasa menjamu selera di sini, pastikan anda mencuba makanan tradisional mereka seperti ayam tawa kheema, hidangan ayam tanpa tulang cincang yang dimasak dalam kuah kuning dan rempah, ayam tikka masala, kepingan lembut ayam panggang tanpa tulang yang dimasak dalam sos tomato dan kuah yang kaya, dan ayam madurai, hidangan ayam panggang tanpa tulang yang dimasak dengan biji sawi dan daun kari.

Alamat: Pelbagai cawangan di Manila, Makati, Mandaluyong, dan BGC

RUJUKAN


https://cerita-sigadiskecil.blogspot.com/2016/06/tutorial-ayam-adobo-filipina.html











Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

LAMAN UTAMA