TOM YAM

                                      PENGENALAN 

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar , dengan penggunaan herba wangi . Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai , daun dari pokok Limau Purut , jus limau nipis , sos ikan dan cili dipenyek .
  
    Tom yam biasanya dihasilkan menggunakan udang , ayam , ikan , atau campuran makanan laut dan cendawan - biasanya cendawan jerami atau cendawan tiram . Sup itu sering ditabur dengan sejumlah besar daun hirisan daun ketumbar . kadang kala , lada giling Thailand ditambah untuk memberikan warna kung bata terang dan menjadikan rasa cili lebih ketara .
 
    

Di mana sedikit susu atau santan dicampurkan kepada kuah sebagai sentuhan akhir , dan kemudian diimbang dengan cili kering panggang . Adaptasi ini tidak patut dikelirukan dengan sup lengkuas ayam . Di mana lengkuas merupakan perisa utama bagi sup berasaskan santan . Tom yam hampir sentiasa dibuat menggunakan udang , sementara ayam seringkali digunakan dalam tom yam .

   Pes tom yam perdagangan dihasilkan dengan melumatkan kesemua bahan herba dan digoreng dalam minyak . Bahang perisa dan pengawet ditambah kemudiannya . Pes itu kemudian dibotolkan atau dibungkus dan dijual keseluruh dunia . Perisa tom yam dengan pes mungkin memiliki ciri-ciri berbeza dengan yang dihasilkan dengan menggunakan bahan serba segar. 


                              ASAL USUL TOM YAM


Menurut pakar sejarah (sumber rujukan PUM Cooking School), Tom Yam bermula sejak sebelum kurun ke-19 lagi , sebagai masakan keluarga DiRaja Thailand pada ketika itu . Seterusnya Tom Yam diperkenalkan kepada rakyat jelita  di bahagian tengah Thailand dan menjadi menu popular ke seluruh pelosok Thailand  . Resepi tradisi asal Tom Yam mula direkodkan secara rasmi oleh pakar masakan bernama Maawm Sohm Jeen (Raa Chaa Noopraphan) pada tahun 1890 melaluinya bukunya bertajuk "Tam Raa Gap Khao" (Panduan Masakan).


  BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MEMASAK





Tomyam Thai Istimewa

Resepi tomyam ini adalah versi tom yam kung yang berkuah pedas dan merah. Satu lagi versi tomyam adalah yang berkuah putih. Untuk tomyam kali ini, saya cuba masak dengan menggunakan tomyam paste yang dibuat sendiri menggunakan resepi authentic dari Thailand.

Antara keistimewaan masakan Thai adalah bahan rempah yang digunakan adalah semuanya dari bahan yang segar, contoh nya halia, lengkuas, daun limau purut dan banyak lagi. Nak masak tomyam paste ni memang makan masa dan tenaga yang lebih, tapi yang berbaloinya adalah jika masak tomyam pakai paste homemade ni, kuah akan jadi pekat dan memang sangat lazat.

Pastikan bahan utama yang digunakan sama ada ayam atau seafood adalah segar, sebab jika segar bahan tersebut..kuah tomyam akan jadi sungguh sedap. Jika anda malas, gantikan saja dengan dengan 1 paket tom yam paste yang dibeli dari kedai dan terus rujuk kepada langkah untuk masak kuah Tom Yam sahaja.





Bahan-bahan:

  • Bahan untuk tomyam paste:
    • 15-20 biji cili kering, dibuang biji dan rebus
    • 1 biji bawang besar, hiris kasar
    • 5 ulas bawang putih, hiris kasar
    • 2 inci lengkuas. hiris kasar
    • 2 inci halia. hiris kasar
    • 5 helai daun limau purut, hiris kasar
    • 1 sudu besar serbuk ketumbar
    • 2 sudu besar udang kering, rendam dengan sedikit air sehingga lembut
    • 1 cawan air asam jawa
    • 2 sudu besar gula perang (gula pasir biasa pun boleh)
    • 2 batang serai. hiris nipis
    • 2 sudu besar sos ikan Thai
    • 1 senduk minyak untuk menumis
  • Bahan untuk kuah Tomyam:
    • 3 cawan air (boleh juga guna air rebusan ayam atau seafood, lagi sedap )
    • isi ayam, bahagian dada dihiris nipis
    • udang, dibuang kepala
    • sotong, potong ikut kesukaan anda
    • 1/2 batang karot
    • 1 biji tomato, potong 4
    • cendawan tiram, jika suka
    • 1 batang serai
    • 4 helai daun limau purut
    • 10-15 biji cili padi, belah dua di bahagian atas jangan smpai terputus
    • 2 sudu besar sos ikan
    • 2 biji limau nipis, ambil jus
    • tomyam paste (separuh dari bahan tomyam paste yang disediakan di atas)
    • sedikit daun ketumbar
    • 1/2 biji bawang holland atau bawang besar kuning, dipotong 4

Cara Penyediaan:

  1. Cara untuk tomyam paste:
    1. Kisar semua bahan tomyam paste (kecuali minyak masak) di dalam blender sehingga halus.
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacau supaya tomyam paste tidak hangus.
    3. Kacau sehingga tomyam paste bertukar kepada warna merah gelap dan pecah minyak. Anggaran masa 20-30 minit.
    4. Angkat dan sejukkan.
  2. Cara untuk masak tomyam:
    1. Panaskan air. Masukkan tomyam paste (separuh dari tom yam paste yang dimasak di atas). Masak kuah sehingga mendidih dan masukkan serai bersama karot dan masak seketika hingga karot sedikit lembut.
    2. Selepas itu masukkan ayam, seafood, cendawan, jus limau nipis, cili padi, bawang holland dan sos ikan. Rebus seketika sehingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan tabur dengan hirisan daun ketumbar.







Tip:

  • Jangan rebus seafood terlalu lama kerana seafood seperti udang akan mengecut dan keras, sotong juga akan jadi liat dan keras. Memadai dengan hanya beberapa minit di dalam kuah yang mendidih.

             TEMPAT MAKAN TOM YAM PALING              TERKENAL DI THAILAND


1. Jay Fai (เจ๊ไฝ)

5 Tempat Makan Tom Yam Paling Enak di Bangkok, Wajib Mampir!

Jay Fai (เจ๊ไฝ) memang hanya kedai kaki lima. Namun, jangan salah, rasa tom yam goong di sini mengalahkan restoran bintang lima. Kedai pinggir jalan ini terkenal dengan rasa tom yam yang super nikmat dan isiannya yang melimpah. Semangkuk tom yam terdiri dari mi, udang berukuran besar, ikan, jamur, cumi-cumi, dan kerang.

Selain tom yam, omelet kepiting di kedai ini juga jadi favorit semua pengunjung. Harga makanan di Jay Fai memang termasuk mahal, tapi percayalah, kamu gak akan menyesal setelah mencicipi tom yam buatan mereka. Saking enaknya tom yam di sini, kedai ini bahkan mendapatkan penghargaan Michelin Star.

Lokasi: 327 Maha Chai Rd, Samran Rat, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Thailand.

Jam operasional: Sabtu sampai Rabu pukul 09.00—19.30 ICT.

Harga: 600—1.000 THB.

2. Pe Aor Tom Yum Kung Noodle (ร้านพี่อ้อก๋วยเตี๋ยวต้มยำกุ้ง)

5 Tempat Makan Tom Yam Paling Enak di Bangkok, Wajib Mampir!

Kalau penggemar lobster, kamu bakalan suka dengan tom yam kung dari Pe Aor. Di sini ada menu tom yam lobster yang bakalan cocok banget sama selera kamu. Lobster yang disajikan adalah jenis lobster batu berukuran besar.

Bukan cuma lobster raksasa, seporsi tom yam juga disajikan dengan aneka seafood lainnya, seperti cumi, udang, ikan, dan kerang, lengkap dengan kuah kaldu yang kental bercita rasa pedas dan asam. Kalau gak suka lobster, kamu bisa pesan tom yam kong yang disajikan dengan jamur, udang, dan daging cincang.

Lokasi: 68, 51 Phetchaburi Rd, Thung Phaya Thai, Ratchathewi, Bangkok 10400, Thailand.

Jam operasional: setiap hari pukul 10.00—21.00 ICT.

Harga: 50—1.300 THB.

3. Jeh O Chula (ร้านเจ๊โอว)

5 Tempat Makan Tom Yam Paling Enak di Bangkok, Wajib Mampir!

Kalau tempat makan sebelumnya terkenal dengan tom yam lobster, maka Jeh O Chula terkenal dengan tom yam kepiting yang porsinya melimpah. Seporsi tom yam di Jeh O Chula diisi  kepiting, daging babi, udang jumbo, cumi-cumi, telur, dan bakso. Satu hal yang membedakan Jeh O Chula dengan tempat makan lain adalah, restoran satu ini menggunakan rempah yang cukup banyak sehingga rasa tom yam mereka cukup kuat.




Artikel ini telah tayang di Idntimes.com dengan judul "5 Tempat Makan Tom Yam Paling Enak di Bangkok, Wajib Mampir!".

Klik untuk baca: https://www.idntimes.com/food/dining-guide/lia-89/tempat-makan-tom-yam-di-bangkok.

                                       

                     CARA MEMASAK TOMYAM


  1. 1

    1. 

    Masak sekejap ayam sampai mati airnya. 

    Kemudian masukkan minyak, bawang putih, cili padi, lengkuas dan serai. 

    Tumis sampai naik bau.

    Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 1Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 1Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 1
  2. 2

    2. Masukkan air & perencah tomyam dan daun limau purut. 

    Masak hingga mendidih.

    Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 2Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 2Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 2
  3. 3

    3. Dah mendidih, masukkkan carrot, kubis bunga dan brokoli. 

    Bila sayur dah agak lembut, masukkan bawang besar dan cendawan. Masak lagi.

    Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 3Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 3Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 3
  4. 4

    4. Masukkan daun ketumbar jawa, garam, bahan perasa secukup rasa dan susu cair. 

    Akhir sekali masukkan tomato. 

    Padamkan api, baru perahkan limau nipis.

    Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 4Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 4Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 4
  5. 5

    5. Ok siap. Sedia untuk dihidang.

    Resipi Tomyam Ayam Simple & Sedap foto langkah 5
  6.                                    


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

LAMAN UTAMA