NASI LEMAK

 PENGENALAN 



    

        ''Nasi Lemak'' merupakan satu sajian makanan yang amat digemari oleh rakyat Malaysia.Nasi lemak juga merupakan makanan tradisi orang Melayu yang terdapat di semua bahagian MalaysiaSingapura dan Brunei. Sajian ini merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala, daun pandan wangi dimasukkan semasa nasi dimasak bagi menambahkan aromanya.Nasi lemak selau dijadikan hidangan yang mudah dan ringkas. Hidangannya lengkap berasaskan nasi yang berlemak santan kelapa ditambah rasa pedas sambal, kerangupan ikan bilis, kepejalan telur rebus dan ditawarkan pedasnya dengan timun.




                   Amalan pemakanan nasi lemak merupakan satu bentuk bekalan hidangan/bungkusan makanan kepada para pesawah padi mahupun orang yang mengusahakan kebun getahkelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Oleh sebab nasi lemak mempunyai jumlah kalori/tenaga yang tinggi, selain mempunyai komposisi lemak yang tinggi untuk membekalkan tenaga yang lebih baik dari karbohidrat, kebanyakan masyarakat Melayu di Semenanjung Malaysia, Selatan Thailand, Brunei dan Singapura, menjadikan nasi lemak sebagai bekalan harian untuk santapan mereka selepas membanting keringat.


ASAL USUL




        Asal usul nasi lemak adalah berasal dari tanah semenanjung Malaysia.





          Nama Nasi Lemak mendapat gelaran daripada penggunaan santan untuk memasak nasi. Santan khususnya merupakan bahan masakan yang sering digunakan oleh masyarakat melayu tradisional. Oleh itu, Nasi Lemak dikaitkan dengan penggunaan santan dalam nasi yang membuatkan rasa nasi itu berlemak. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng ,kacang goreng dan sambal.



        Pada masa sekarang, Nasi Lemak telah diubahsuai dengan dihidangkan pelbagai jenis lauk pauk seperi ayam, daging, hati, ikan dan sebagainya. Ini telah membuatkan Nasi Lemak diterima umum dan menjadi punca pendapatan kepada peniaga.

RESEPI DAN CARA MEMASAK NASI LEMAK

Ramuan

  1. BAHAN A (NASI):
  2. 3 cawan beras
  3. 2 cawan air
  4. 3 ulas bawang merah (hiris nipis)
  5. 1 inci halia (hiris nipis)
  6. 3 helai daun pandan (carik & simpul)
  7. 1/2 sudu kecil garam halus
  8. 2 sudu makan minyak masak
  9. BAHAN B (SAMBAL):
  10. 2  bawang besar **
  11. 4 ulas bawang putih **
  12. Segenggam ikan bilis (basuh, rendam sekejap & toskan) **
  13. 3 sudu besar cili kisar (boleh lebihkan jika suka pedas)
  14. 2 sudu besar gula apong/gula merah
  15. Secukup rasa gula
  16. Secukup rasa garam
  17. 1 cawan air **
  18. 1 sudu kecil asam jawa adabi
  19. Sedikit ajinamoto jika suka
  20. Secukupnya minyak untuk menumis
  21. Kisar bahan-bahan bertanda **
  22. BAHAN-BAHAN LAIN:
  23. 5 biji telur rebus
  24. Ikan bilis goreng
  25. Kacang tanah goreng
  26. 1/2 batang timun

Cara Memasak

  1. 1

    Basuh beras, toskan dan masukkan bawang merah dan halia yang dihiris serta daun pandan. Kemudian masukkan santan, air, garam dan minyak masak, kacau rata. Masak seperti biasa menggunakan rice cooker.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 1Resipi Nasi lemak foto langkah 1
  2. 2

    Bila nasi mendidih, kacau nasi bagi sekata kemudian biar sehingga masak.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 2
  3. 3

    Kisar semua bahan-bahan bertanda **, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, masukkan cili kisar, gula apong & asam jawa.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 3Resipi Nasi lemak foto langkah 3
  4. 4

    Bila sambal sudah pecah minyak, perasakan dengan garam, gula dan sedikit ajinamoto. Masak dengan api perlahan sehingga sambal garing.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 4Resipi Nasi lemak foto langkah 4
  5. 5

    Siap.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 5
  6. 6

    Kemudian boleh goreng ikan bilis dan kacang tanah.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 6Resipi Nasi lemak foto langkah 6Resipi Nasi lemak foto langkah 6
  7. 7

    Boleh lah dihidangkan bersama nasi lemak. Jika berkemampuan, bolehlah dimakan  bersama lauk-lauk kegemaran yang lain.

    Resipi Nasi lemak foto langkah 7

(Video menunjukkan cara memasak nasi lemak)



CARA PENYEDIAAN NASI LEMAK


Selepas nasi lemak dimasak,makanan ini akan disajikan dengan cara membungkus atau dihidang terus.




Penyediaan nasi lemak selalu dilakukan oleh peniaga nasi lemak dengan medium utama pembungkusan iaitu daun pisang.

CARA PEMILIHAN DAUN PISANG

1. Pakai daun pisang berwarna hijau segar 
        Sebenarnya, daun pisang boleh disimpan selama satu hingga dua hari di rumah, .Lebih sebaiknya tetap menggunakan daun pisang segar yang baru diambil dari pohon agar ketahannya lebih terjamin. Daun pisang batu segar ditanda dengan warna hijaunya.Elakkan daripada memilih daun pisang yang sudah  menguning atau mengering.

2. Jangan pilih daun pisang yang tebal
          
  
Jangan memilih daun pisang yang terlalu tebal karena kurang bagus digunakan untuk membungkus nasi.  Sebaliknya, pilih daun pisang yang agak tipis agar lebih mudah dibentuk saat membungkus nasi.


(video menunjukkan cara pembungkusan nasi lemak)


TEMPAT MENARIK UNTUK MENIKMATI NASI LEMAK

Untuk pemilihan tempat menarik ini dilakukan oleh Rhys William,seorang food review



1. NASI LEMAK SALEHA


Nama:
 Nasi Lemak Saleha

Lokasi: Sri Rampai & Kampung Pandan, Kuala Lumpur

Sejarah: Mula beroperasi di Kampung Pandan lebih 30 tahun lepas

Nasi: Nasi lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan.

Sambal: Masak lebih dari 6 jam. Rasa halus, manis ada sikit pedas.

Condiments: Ikan bilis, kacang tanah, timun dan telur. Lengkap dan rasa secukupnya.

Lauk best seller: Ayam Rendang. Rasa asli dan sedap.



2. NASI LEMAK WAK KENTUT

Nama: Nasi Lemak Wak Ben @ Nasi Lemak Wak Kentut

Lokasi: Kulaijaya, Johor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1980. Bunyinya mungkin sedikit lucu, Wak Kentut. Tapi gelaran tersebut mempunyai sejarahnya tersendiri.

Nasi: Nasi lemak kukus. Nasi tak melekat dan rasa berlemak.

Sambal: Sambal manis-manis pedas, dan dalam sambal ada ikan bilis. Sedikit berminyak.

Condiments: Telur dan kacang tanah, ikan bilis dalam sambal

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam tepung digoreng segar, dihidang sekali dengan “kruk”. Rangup di luar dan juicy dalam. Ayam goreng memang jadi tarikan orang ramai ke kedai ni.

3. NASI LEMAK PAK MUSA

Nama: Nasi Lemak Warisan Pak Musa @ Nasi Lemak Tepi Longkang

Lokasi: Banting, Selangor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 70-an. Nasi Lemak Warisan Pak Musa masih kekalkan resipi asli Pak Musa.

Nasi: Nasi Lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Nasi tak berlemak sangat dan rasa ringan dimakan

Sambal: Sambal manis. Sambal menjadi tarikan orang ramai sebab rasa manis dan halus, dan sambal nasi lemak sama yang dihidangkan dengan sotong dan telur goyang.

Condiments: Telur, ikan bilis dan timun.

Lauk best seller: Sotong Sambal. Walaupun sotong rendam, sotong tak rasa liat ataupun “chewy”. Lembut dan memang kena dengan sambal manis. Juga ada tempe.


RUJUKAN:

https://ms.wikipedia.org/wiki/Nasi_lemak

https://thenavmy.wordpress.com/2015/03/07/asal-usul-nasi-lemak/

https://cookpad.com/my/recipes/16783990-nasi-lemak

https://matsallehcarimakan.com/makanan/top-10-nasi-lemak-terbaik-menarik/

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

LAMAN UTAMA